Аналітика

У 2018 році Верховний суд кардинально змінив підхід до розрахунку пені по аліментам, внаслідок чого розмір такої пені збільшився в декілька разів. Про це детально описано в статті Пеня по аліментам: Стара пісня на новий лад, яка є актуальною і на сьогодні.

За 2 роки адвокатка Ольга Кухаренко напрацювала сталу успішну практику стягнення пені по аліментам і готова поділитися нею, а також роз’яснити порядок розрахунку пені по аліментам нашим відвідувачам.

Згідно зі статтею 196 Сімейного кодексу України, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Основною підставою для стягнення неустойки (пені) є: наявність заборгованості, а умовою – наявність вини платника аліментів.

Для того, щоб дізнатись розмір заборгованості та/або її наявність необхідно звернутись до державного виконавця на примусовому виконанні в якого перебуває виконавчий лист про стягнення аліментів та отримати в нього розрахунок заборгованості.

Цей розрахунок має бути дійсним, не оскарженим боржником та вірним.

Що стосується вини, Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду у Постанові від 16 березня 2020 року у справі №316/639/18, поставив всі крапки на «і», вирішивши питання, хто саме повинен доводити наявність чи відсутність вини у платника аліментів та зробив наступний висновок:

«Відповідач зобов`язаний сплачувати аліменти, що свідчить про наявність презумпції вини платника аліментів у виникненні заборгованості з їх сплати та є підставою для застосування до відповідача відповідальності, передбаченої частиною першою статті 196 СК України. Обов`язок доведення відсутності вини у виникненні заборгованості зі сплати аліментів покладається на боржника».

Таким чином, саме на платника аліментів покладається обов’язок довести, що заборгованість утворилася з незалежних від нього причин, зокрема, у зв'язку з несвоєчасною виплатою заробітної плати, затримкою або неправильним перерахуванням аліментів банківськими установами, наявністю форс-мажорних обставин тощо. В інших випадках, застосовується презумпція вини платника аліментів у виникненні заборгованості по сплаті аліментів, а стягнення пені за весь час прострочення стає невідворотнім.

Для отримання позитивного судового рішення у цій категорії справ необхідно правильно розрахувати суму неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, для чого до позовної заяви про стягнення пені по аліментам обов’язково додається Розрахунок пені по аліментам.

Як правильно зробити розрахунок пені по аліментам?

Неустойка (пеня) розраховується за формулою*:

p=(A1*1%*Q1)+(A2*1%*Q2)+……….(An*1%*Qn), де:

p - загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів, обраховується позивачем на момент подачі позову;

A1 - нарахована сума аліментів за перший місяць;

Q1 - кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць;

A2 - нарахована сума аліментів за другий місяць;

Q2- кількість днів прострочення сплати аліментів за другий місяць;

An- нарахована сума аліментів за останній місяць перед подачею позову;

Qn- кількість днів прострочення сплати аліментів за останній місяць.

*Формулу за якою необхідно обраховувати неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 28 квітня 2018 року у справі №572/1762/15-ц.

Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів прострочення (не обмежуючись лише тим місяцем, у якому не проводилося стягнення, а за весь період прострочення) до дня їх фактичної сплати/стягнення (день сплати не враховується) та множимо на один відсоток. За цим правилом обраховується пеня за кожним простроченим місячним платежем. Загальний розмір пені обраховується шляхом додавання сум пені, обрахованих за кожним місячним (періодичним) платежем. Проте, розмір пені не має бути більшим ніж 100% від суми боргу за певний місяць.

Для наочності, надаємо приклад розрахунку пені за прострочення сплати аліментів:

ПРИКЛАД №1: Боржник мав сплатити 5775,00 грн. 01 березня 2018 року, а сплатив їх 31 березня 2020 року, тобто через 762 дні. Розраховуємо: 5775*762*1%=44005,50 грн. Але розмір пені обмежено 100% щомісячного платежу, тобто дорівнює 5775 грн.

Дата, коли мають бути сплачені аліменти
Щомісячний розмір аліментів, встановлений рішенням суду
Сплачено Боржником або примусово стягнуто
Дата сплати або стягнення
Сума, на яку нараховується пеня
Кількість днів прострочення
Розмір пені, але не більше 100% суми щомісячного платежу
01.03.2018
5775,00
5775,00
31.03.2020
5775,00
762
5775,00

ПРИКЛАД №2: Боржник мав сплатити 5775,00 грн. 01 березня 2018 року, а сплатив їх 31 травня 2018 року, тобто через 92 дні. Розраховуємо: 5775*92*1%=5313 грн.

Дата, коли мають бути сплачені аліменти
Щомісячний розмір аліментів, встановлений рішенням суду
Сплачено Боржником або примусово стягнуто
Дата сплати або стягнення
Сума, на яку нараховується пеня
Кількість днів прострочення
Розмір пені, але не більше 100% суми щомісячного платежу
01.03.2018
5775,00
5775,00
31.05.2018
5775,00
92
5313,00

Практичне застосування Розрахунків та Закону у судовій практиці адвокатки Ольги Кухаренко.

У рішенні Печерського районного суду міста Києва від 17 січня 2020 року у справі №757/44311/19-ц вказано, що у своєму відзиві на позовну заяву відповідачем, та представником відповідача в судовому засіданні не спростовано того факту, що заборгованість по аліментам сталася саме з вини відповідача. При цьому, із наявних у справі доказів вбачається, що розмір заборгованості із сплати аліментів був обчислений державним виконавцем відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження», боржнику було роз`яснено право оскаржити його до суду у порядку, встановленому законом. Крім того, розрахунок державного виконавця містить відомості про суму заборгованості по аліментам, період за який вона виникла. Сторона відповідача не скористалася своїм правом на оскарження зазначеного розрахунку.

Посилання на Рішення Суду  

У рішенні Гадяцького районного суду Полтавської області від 17 березня 2020 року у справі №526/2274/19 суд зробив наступні висновки, сплата відповідачем частково заборгованості по аліментам протягом квітня-жовтня 2019 року не впливає на визначення розміру пені (неустойки), оскільки сплата заборгованості не звільняє його від сплати неустойки (пені) за період в який ця заборгованість мала місце.

Посилання на Рішення Суду

N.b. Варто звернути увагу на те, що до правовідносин, які регулюються статтею 196 Сімейного кодексу України не поширюються дія норм Цивільного кодексу України про позовну давність, а тому, неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів можна стягнути за весь період прострочення.

Якщо Вам потрібна допомога в ефективному стягненні аліментів, а також вирішенні сімейних спорів в суді, звертайтесь до адвоката Ольги Кухаренко, яка спеціалізується саме на цій категорії справ і допоможе Вам досягти бажаного результату.

1
Розрахунок пені по аліментам онлайн1000 гривень

Адвокат Ольга Кухаренко виконає для Вас розрахунок пені по аліментам відповідно до вимог Закону та судової практики протягом 1 робочого дня та направить готовий розрахунок на електронну пошту.

Від Вас потрібен тільки розрахунок заборгованості, виконаний державним виконавцем.

2
Повний супровід судової справи "під ключ"6000 гривень

В дану послугу входить здійснення розрахунку пені по аліментам, підготовка позовної заяви, подання її до суду, представництво інтересів Клієнта у суді (участь у всіх судових засіданнях), подання всіх необхідних заяв, клопотань та заперечнь до моменту отримання Рішення Суду та Виконавчого Листа.

Перелік документів, необхідних для підготовки позову надається Адвокатом. Участь Клієнта в судових засіданнях не обов'язкова.

3
Повний супровід судової справи "під ключ"
без участі в судових засіданнях
4500 гривень 3000 гривень

Ця послуга включає в себе всі елементи, зазначені в послузі №2, проте не передбачає відвідування судових засідань Адвокатом. На результат та якість надання правничої допомоги це не впливає.

Перелік документів, необхідних для підготовки позову надається Адвокатом. Участь Клієнта в судових засіданнях не обов'язкова.

Адвокат Ольга Кухаренко допоможе Вам у вирішенні будь-яких питань, пов'язаних з аліментами